Safety

Zowel windsurfen als kitesurfen is niet zonder gevaar. Een goede basiskennis is dan ook een must vooraleer u zich op het water waagt. Hieronder kan u alvast een basishandleiding wind - & kitesurfing vinden. Daarnaast geven we nog enkele tips mee voor als u gaat kitesurfen.

Handleiding voor windsurfen
Handleiding voor kitesurfen

9 tips voor Kitesurfing

Kitesurfen is een avontuurlijke sport en verovert de wereld in snel tempo. De adrenalinerush en de hoeveelheid fun die u beleeft als u over het water scheert, springt, en pas vele meters verder weer land, is absoluut verslavend. Een lekkere kite-sessie zorgt meestal voor een gezonde honger naar meer!

Veel power is voor velen de aantrekking van het kitesurfen, maar deze power vormt vaak ook het gevaar. Surfers raken gewond terwijl dat vaak vermeden kan worden met een beetje meer kennis en voorzichtigheid. Denk eens na wat deze negen veiligheidstips voor u kunnen doen als u ze opneemt in uw kite-style.

Safety Picture Blue

Ze dragen bij aan een verhoogde veiligheid voor u en voor uw omstanders. Ze kunnen er voor zorgen dat kitesurfen een sport blijft die voor iedereen toegankelijk is. Ze kunnen voorkomen dat kitesurfen verboden wordt, iets wat bij sommige goede spots reeds dreigt! Deze veiligheidsrichtlijnen zijn ontstaan uit uitgebreide analyse van bijna honderd kitesurf incidenten en ongelukken. Natuurlijk kunnen deze richtlijnen niet alle gevaren voorkomen, dus blijf voorzichtig!

Afstand is uw beste vriend Tip 1: Afstand is uw beste vriend.

Houd minstens 60 meter afstand van gevaarlijke objecten. Het strand, eventuele boten, rotsen, gebouwen, hoogspanningsmasten en andere objecten zijn erg hard en dus gevaarlijk. Depower uw kite zo vroeg mogelijk als zulk gevaar dreigt. Bij het kitesurfen geldt: "afstand is uw beste vriend"! De nodige afstand kan er voor zorgen dat inschattingsfouten of gewoon botte pech niet met schade of verwondingen betaald hoeven worden. Er zijn al kiters gewond geraakt door een gebrek aan afstand.

Afstand is uw beste vriend Tip 2: Houd het weer nauwlettend in de gaten.

Stormen en instabiele wind hebben de nodige kiters verwond. Check daarom voor u gaat kiten uitgebreid de weersvoorspellingen. Bekijk weerkaarten, check de windwaarschuwingen en -voorspellingen en nog veel belangrijker: hou tijdens het kiten eventuele weersveranderingen constant in de peiling! Kitesurfen is het veiligst als er geen storm of zware windvlaag dreigt, als de wind gelijkmatig en niet vlagerig is. In andere woorden, als u als kiter niet zeker weet of u of uw gear de omstandigheden aankunnen, ga dan nooit het water op! Als u ziet dat er een storm of windvlaag dreigt ga dan direct naar de kant en haal uw vlieger neer. Verwijder de lijnen en zorg er voor dat uw vlieger op een veilige plaats ligt ruim voordat de veranderingen in het weer u bereikt hebben. Vermijd altijd directe aflandige of aanlandige wind, en overweeg het gebruik van een signaalhoorn om de mensen op het water tijdig te waarschuwen voor dreigend gevaar.

Afstand is uw beste vriend Tip 3: Neem voldoende lessen van een goede kitesurfschool.

Bouw hiermee voorzichtig en onder begeleiding ervaring op in condities die door ervaren instructeurs beoordeeld worden. Natuurlijk kost dit geld, maar bedenk dan dat u met deze ervaring kan voorkomen dat u schade berokkent aan uw kite-gear, uw omstanders en natuurlijk uzelf. Daarnaast beperken we met een het voorkomen van ongevallen ook de kans dat kitesurfen op sommige spots verboden wordt!

Afstand is uw beste vriend Tip 4: Controleer uw gear voor u uw kite oplaat.

Voor u het water opgaat is een uitgebreide controle van uw gear noodzakelijk. Controleer uw lijnen op schade en op juiste bevestiging aan uw kite. Voorkom dat ze in de knoop zitten of verkeerd aangesloten zijn, voorkom ook lussen in uw lijnen. Heeft u schade aan uw kite, repareer die dan voor u de kite weer oplaat.

Afstand is uw beste vriend Tip 5: Gebruik safety gear.

Gebruik altijd een goede en passende helm, een impact vest, een kite-leash die u getest heeft en waarvan u zeker weet dat die werkt. Gebruik een goede en betrouwbare chicken-loop voorzien van veiligheidssysteem met quick-release, ook aan uw vaste trapezelijn! Door uw quick-releases regelmatig onder spanning te testen voorkomt u dat ze weigeren als u ze echt nodig heeft. Daarnaast kunnen handschoenen en een scherp mes voor extra veiligheid zorgen.

Afstand is uw beste vriend Tip 6: Voorkom het kiten in harde wind, of wees u bewust van de risico's.

Probeer als beginner te voorkomen dat u kitesurft in wind harder dan 5 beaufort. Dat is dus wind van 22 knopen of meer. De krachten op uw kite en de snelheid waarmee u vaart of springt nemen bij hogere windsnelheden enorm toe. De veiligheidsmarges die u dan heeft zijn erg klein en een ongeluk is veel sneller dan verwacht.

Afstand is uw beste vriend Tip 7: Laat uw vlieger indien mogelijk met een ervaren helper op.

Een ervaren helper die uw instructies en signalen begrijpt zonder daarbij fouten te maken voorkomt gerommel, crashende kites en mogelijk veel schade en verwondingen. Zorg ervoor dat de helper en u "dezelfde taal" spreken en dezelfde signalen gebruiken. Als de omstandigheden het toelaten kan het veiliger zijn om uw kite vanuit of dichtbij het water op te laten.

Kite laag houden Tip 8: Hou uw kite laag, voorkom loeven van uw kite en vaar zo snel mogelijk weg van de kant.

Blijf niet op het strand of in de buurt van harde objecten als uw kite in de lucht is. Springen met een kite op het strand is wellicht spectaculair, maar heeft voor de nodige botbreuken en andere schade gezorgd. Regelmatig gebeuren er zo ongelukken doordat een windvlaag een kite met rider meesleept. In het water kan dit veel minder snel ernstige schade of verwondingen veroorzaken dan op het land.

Afstand is uw beste vriend Tip 9: Voorkom gezeur, voorkom ongelukken, houd uw ogen open!

Ziet u iemand die hulp of een goed advies nodig heeft tijdens het kiten? Spring dan voor elkaar in de bres en help zo uw medekiters. Ziet u mensen fouten maken of ziet u stommigheden al van een afstand aankomen? Probeer deze mensen dan van de gevaren te overtuigen en voorkom zo problemen voor alle kiters op die spot. Als we willen blijven kiten op die ene perfecte spot, laat dan de toegang tot die spot niet verpesten door onervarenheid van anderen. We beoefenen allemaal de sport, dus help elkaar en help zo uzelf!

 Safety