De club

Windsurfers

In de jaren 80' waren de eerste "plankzeilers" op het water te zien. Elegant en met de wind in de zeilen zetten zij als eerste koers op onze wateren. Het verhaal van onze club start dan ook in 1983, toen een eerste groepje fanatiekelingen hun weg hadden gevonden tot aan het water en samen de passie voor surfen hadden ontdekt. De vereniging, toen nog onder de naam "Windhoos", was een feit. Nu was er gebondenheid, iets om over te praten tijdens die windstille dagen, iets om naar uit te kijken van de winter naar de lente toe. Talloze handgemaakte surfplanken en jaren later heeft het "plankzeilen" een meer sportieve benaming gekregen: "windsurfen".

Windsurfers

Windsurfen

18 jaar later in 2001 was het tijd voor een nieuwe naam voor de club. De nieuwe naam is voortgekomen uit het feit dat onze surfspot nabij de Maas is gelegen. "Masurfspot" was geboren en had een zestigtal actieve leden. Doch door de ontwikkelingen in het gebied wilden we onze waarde meer gevestigd maken en als club gehoord worden. In 2009 zijn we dan ook van rechtsvorm veranderd en we spreken nu van "Masurfspot VZW". Een club die vandaag de dag ondersteund wordt door een unisportfederatie en gewapend is met een heldere visie en duidelijke plannen.

Binnen de club hebben zich de watersport gebonden activiteiten niet enkel beperkt tot het windsurfen maar is er ook beperkt plaats voor actieve kitesurfers. Kitesurfen is een relatief nieuwe sport die zo'n 10 jaar geleden is ontstaan en nog steeds in volle ontwikkeling is. Kitesurfen is helaas ook een gevaarlijke sport. Wij vinden het daarom belangrijk u goed te informeren over de risico's en de te nemen veiligheidsmaatregelen.

Kitesurfen

Kitesurfen

Kitesurfen is een sport met ongekende grenzen en vol adrenaline. De kracht die de kite kan ontwikkelen, de vrijheid die u ervaart met uw board onder uw voeten en de ongekende hoogte die u kan bereiken. Echter, zonder voldoende ervaring kan kitesurfen gevaarlijk zijn. Er gebeuren helaas dan ook af en toe ongelukken die met de juiste opleiding/ervaring makkelijk te voorkomen zijn. Les nemen is dan ook noodzakelijk. Onze locatie is daar echter niet geschikt voor.

Wingen, Windfoilen en suppen

Inmiddeles onstaat er diversen nieuwe sporten die ook vollop uitgeoefend worden op Masurfspot. De Foil is niet meer weg te denken in de surfsport en zeker op binnenwater een uitkomst in de vlagerige wind.

 

De locatie

De Locatie

De locatie van Masurfspot is gelegen aan de Maasplassen, zoals ze nu heten in Nederland en België. De rivier ontspringt op het plateau van Langres in Frankrijk, doorkruist de Franse en Belgische Ardennen in noordelijke richting en komt bij Eijsden Nederlands-Limburg binnen. De Maas is een rivier waarvan het peil sterk afhankelijk is van neerslag, vooral regen.

Om toegang te krijgen tot het afgesloten Maasplassengebied te Kessenich dient men lid te zijn van Masurfspot en in bezit te zijn van een geldige lidkaart. 

Helaas is er nu een ledenstop. Zie hiervoor ook de informatievoorziening voor de regelgeving en voorwaarde van Masurfspot